Tiesitkö, että...

Verkoston oppilaitoksissa voit opiskella monin eri tavoin. Ammattiin tai tutkintoa edeltäviä opintoja. Lisäopintoja tai yleissivistäviä opintoja.
Tarjontaa löytyy!

Opiskeluja räätälöidään henkilökohtaisesti osaamisesi mukaan.

Myös ammatillisista opinnoista voit lähteä työharjoitteluun ulkomaille.

Kysy lisää oppilaitoksistamme.

 

 

 

Väitös: Lukemisvaikeuksia voidaan kuntouttaa myös aikuisiällä

Helsingin Diakoniaopiston koulutusjohtajan Petri Vannisen väitöskirja käsittelee lukemisvaikeuksia.

Noin kolmasosalla toisen asteen opiskelijoista esiintyy ongelmia mekaanisen lukemisen perustekniikassa. Lukemisvaikeutta voidaan kuntouttaa myös aikuisiällä erilaisten harjoitteiden kautta, kertoo Helsingin Diakoniaopiston koulutusjohtaja Petri Vannisen väitöstutkimus.

Kasvatustieteen maisteri Petri Vanninen tarkastelee väitöstutkimuksessaan aikuisten lukemisvaikeuksia ja niiden kuntouttamista. Väitöskirja tarkastettiin Lapin Yliopistossa maanantaina 3.12.2012.

Väestössä ilmenevien lukemisvaikeuksien määrän arvioidaan vaihtelevan 5–20 % välillä. Lukemisvaikeudet ilmenevät yleensä hitaana lukemaan oppimisena sekä työläänä ja usein virheellisenä lukemisena. Ongelman taustalla vaikuttavat neurobiologiset ja perinnölliset tekijät.
 
Toisen asteen opiskelijoista noin kolmasosalla arvioidaan olevan ongelmia mekaanisen lukemisen perustekniikassa. Vannisen väitöstutkimus on kansainvälisesti ensimmäinen tieteellinen selvitys, joka lähestyy aikuisten lukemisvaikeuksia ja niiden kuntouttamista aivojen tasapainomallin avulla.
 
Kahdessa kuntoutuskokeilussa Vanninen testasi toisen asteen opiskelijoille suunnatun harjoitusmateriaalin kuntouttavaa vaikutusta. Tulokset osoittivat, että harjoitusjakson aikana koeryhmän opiskelijoiden lukemissuoritukset paranivat.  
 
Vannisen mukaan on tärkeää, että lukemisvaikeuksia pyritään kuntouttamaan myös aikuisiällä, sillä lukemisvaikeudet rajoittavat elämää eri tavoin. Työelämässä lukemisvaikeutta voidaan piilotella ja valikoida sellaisia tehtäviä, jotka eivät edellytä merkittävää lukutaitoa, vaikka kapasiteettia olisi vaativimpiinkin töihin. 
 
Lue lisää
 
Ajankohtaista
Tulevia tapahtumia

Tule tutustumaan verkoston jäsenten koulutustarjontaan eri tapahtumissa. Lue lisää

Helsingin Diakoniaopisto, Lahden diakonian instituutti ja Oulun Diakoniaopisto yhdistyvät

Kolme perinteistä koulutuksen järjestäjää ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen, jonka myötä valmistellaan yhtä Suomen suurimmista hyvinvointi- ja hoiva-alojen kouluttajista. Hankkeen taustalla on toisen asteen koulutuksen nopeasti muuttuva toimintaympäristö. Lue lisää

Opiskelutekniikkakysely

Miten opit tehokkaimmin?

  Katso tulokset äänestämättä itse
Suurenna tekstin kokoa Piennennä tekstin kokoa